torsdag 14 april 2011

Buskis som roliga timmen och oseriös bonnhumor?

I en artikel i arbetarbladet idag så finns mitt namn med under rubriken länets kulturkändisar i urval.

Och det är klart att många kulturvetare i detta län kommer skruva på sig och undra hur en man som gömt sig bakom en massa lösmustacher och slarvigt uppsatta peruker på skallen kan betecknas som en kulturell kraft i vårt län, och att denna man med alla sina karaktärer som vrålar ut den ena svordomen efter den andra med den värsta gradens tourettes ska få tillskrivas som en kulturkändis i en bok.

http://arbetarbladet.se/kultur/litteratur/1.2948315-lanets-kulturkandisar-i-urval

Jag förstår att väldigt många stannar och vänder bort blicken och vägrar peta i detta fenomen småstadsliv när dom ser våra taskigt klädda karaktärer med dessa lösmustacher och hör våra dialoger som är neddränkta i svordomar och fint paketerade fräckheter i denna mycket enkla värld av kulisser.
 förstår jag att kulturskribenterna tar fram stora stämpeln och med en smäll innan ens vare sig våra filmer eller våra liveshower har startat så har blecket från stämpeln torkat med texten-BUSKIS-ROLIGA TIMMEN OCH OSERIÖS BONNHUMOR-

Men skulle några av dessa kulturvetare ta sig tiden och risken att kanske smutsa ner sig lite, så skulle dom få se att bakom och under alla dessa lösmustacher och taskigt uppsatta peruker finns ett budskap och ett djup som berör ämnen som vi i dessa småbyar och samhällen har att brottas med.

Fördomar blandat med en utbredd trångsynthet och en stor rädsla för det nya och okända som våra filmer vars ide var att den skulle ses med lite eftertanke och även som en sorts väckarklocka, och det kanske är just därför som så många säger sig känna igen sig i filmerna och har kunnat identifiera sig med karaktärerna och situationerna.

Vi driver inte med vår bygd och dess innevånare för vi lever ju själva i det och har säkert hundratals och åter hundratals gånger agerat som våra figurer i filmerna, vi ville bara i vårt gäng ta upp detta till ytan och visa för er och oss själva humorn i våran så många gånger djuptrotade fördomar och denna rädsla för det nya och moderna som smyger sig in i vår trygga landsbygd, och vårt gamla tankesätt att så här har det alltid varit och det har ju funkat förr så varför ska vi prova något nytt!? för tänk om det går åt helvete.

det är snarare en kärleksförklaring till vår bygd och alla sköna figurer vi har här uppe i skogarna, för när du passerat alla våra fördomar och ibland vår lilla trångsynthet så kommer du finna ett stort hjärta med enormt mycket värme hos dessa småstadsbor och det är just därför jag aldrig velat flyttat härifrån och nog aldrig kommer att göra.

/Christer Johansson
Stolt Alftabo från dom djupa Hälsingeskogarna.




Carina Isaksson(kulturtanten) i vår kommun, du gav oss vårt enda och första kulturpris och bevisade som första kulturvetare att du vågade peta i detta fenomen och såg att bakom dessa lösmustacher så fanns något större än det som ögat först ser och du fann så mycket mer än bara svordomar och taskigt uppsatta peruker.

Tack till dig och alla våra fans därute!

NI ÄR BÄST!

2 kommentarer:

  1. Klockrent skrivet !!!!!!!!
    Å du......Det är NI som är bäst ! :)
    / Uffe, Umeå

    SvaraRadera
  2. Klockrent skrivet!

    Läste en annan bra text som är skriven av en man som också är less på de snäva ramarna för vad som är rätt kultur
    http://www.svenskscenkonst.se/DynPage.aspx?id=78767&mpath=,5323,5324&menuid=5321&mid=10013

    SvaraRadera